Yeni Doğan Bebeğin Özellikleri

851 0
Yeni Doğan Bebeğin Özellikleri

Yeni Doğan Bebeğin Özellikleri

Merhaba Güzel Dostlarım,

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız günü hiçbir zaman unutmayacaksınız. Öyle ki ben abartıp 5 aylık bebeğime her gün o anı anlatıyorum. Anlamıyor tabii ki gülüyor güzel güzel😊

Bu yazımda sizinle yeni doğan bebeğin özelliklerinden bahsedeceğim.

  1. Başı: Diğer vücut organlarına göre biraz daha büyüktür. Eğer normal doğum olduysa başı doğum kanalından geçmek için uzamıştır. Bebeğimizin kafasında henüz daha sertleşmemiş kemikler vardır bunlara bıngıldak denir. Merak etmeyin ufak sürtünmeler ile beyne zarar gelmez ama sert darbelere de bir yetişkin kadar güçlü kalamaz. Baş çevresi yaklaşık olarak kızlarda 35, erkeklerde 34,5 cm’dir.
  2. Göz: Yeni doğan bebeklerin göz rengi 6 aya kadar tam belli olmaz hatta bazı bebeklerin 2 yaşına kadar değişebilir. İlk başlarda koyu lacivert veya gri olabilir. Aileden gelen genlere göre kendi rengini zamanla alır.
  3. Deri: Yeni doğan derisi pamuk gibi yumuşacıktır öyle ki ne dokunmaya kıyarsın ne öpmeye. İlk doğduğu zaman üzerinde beyaz bir tabaka vardır buna verniks denir. Bu tabaka onu hem ısı kaybından hem de travmalardan korur. O yüzden hastanede bebek doğar doğmaz yıkanmaz. Bizim bebeğimizi bir gün sonra yıkamışlardı. İkinci günden sonra cildinde sarılık görülebilir. Sarılık hemen geçsin diye sık sık emzirmek gerekir bu yüzden bebeğimiz uyusa bile her 2 saate bir uyandırıp emzirmeliyiz.
  4.  Doğumsal Kalça Çıkıklığı: Kalça çıkıklığı çok önemli bir konudur. Bacakların eşit uzunlukta oluşu ve birbirine simetrisi kontrol edilmelidir. İlk aylarda sorun çıkan bebeğin diğer aylarda kontrol edilmesi gerekmektedir.
  5. Memeler: Kız ve erkek bebeklerin doğduktan sonra memeleri hafif şiş olabilir bu durum anneden gelen hormonlarla alakalıdır.  Az sıvıda gelebilir korkulacak bir şey yoktur ama içiniz rahat etmezse hemen bir çocuk doktoruna gösterin.
  6. İdrar – Kakası: Bebeğimizin doğumdan sonra hem idrar hem de kaka takibini yapmamız gerekmektedir. İlk yapılan kaka siyah ve yapışkanımsıdır.
  7. Göbek Bağı: Anne ile bebeği birbirine bağlayan ve anne karnında bebeğin doymasını sağlayan bağ göbek bağıdır. Doğumdan sonra steril aletlerle göbek bağı kesilir ve kalan parça 1 hafta ile 15 gün arasında kendiliğinden düşer. Göbek bağı düşene kadar bebeklerin yıkanması tavsiye edilmez.
  8. Cinsel Organları: Yeni doğan kız bebekleri cinsel organından akıntı veya az kan gelebilir buda anneden aldığı hormonlarla alakalıdır. Erkek bebeklerin cinsel organında sıvı toplaması olabilir.
  9. Kemik Yapısı: Anne sütündeki D vitamin yeterli olmadığı için bebeklerimizi D vitamini de verilmesi gerekir. Bu yüzden doktorunuzun tavsiye ettiği D vitamini vermeyi ihmal etmeyin. D vitamini eksikliğini aşırı terleme ve saç dökülmesi gibi durumlarda tespit edebilirsiniz.

Yeni Doğan Bebeğin Özellikleri yazımı okudunuz. Bunların dışında eklemek istedikleriniz varsa yorum yapabilirsiniz.

Keyifli günler dilerim.

Bir yanıt yazın