Hamilelikte Nefes Darlığı
Hamileliğin sekizinci ayında nefes darlığı oldukça doğal kabul edilir. İster evin içinde hareket ediyor olun, ister düzenli aktivitenizi yapın, kendinizi sık sık nefes darlığı çekerken bulacaksınız. Bu konu ile alakalı korkmadan önce gelin nedenlerine beraber bakalım.
Hamilelikte Nefes Darlığının Nedenleri
Akciğerlerinizden nefes alırsınız ve bebek büyüdükçe; rahminiz de buna göre genişler. Şimdi, rahim genişledikçe diyaframa doğru iter. Bu basınç diyaframın altında oluşur ve akciğerlerin sıkışmasına neden olur. Bu sıkıştırma, daha sık ve daha fazla hava solumanızı sağlayarak nefes darlığına neden olur.
Sağlığınız veya bebeğinizin sağlığı konusunda paniğe kapılacak veya endişelenecek bir şey yok. Bu belirti doğaldır ve bebeğinize hiçbir şekilde zarar vermez. Buradaki nokta şu ki, eğer ikiz bebek taşıyorsanız veya fazla kilonuz varsa nefes darlığından dolayı daha fazla sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu durum, hamileliğin sekizinci ayında önce söylendiği gibi doğal bir semptom olmasına rağmen, hamileliğin erken evrelerinde başlayarak uygun egzersizlerle yaparak istenen ideal kiloyu korumanız tavsiye edilir.
Çok nadir görülse de hamilelikte nefes darlığının başka bir nedeni annenin demir eksikliği veya anemi de olabilir. Bebek büyüdükçe alinan vitaminler hem anneye hemde bebeğe yetmemeye başlar. Eksiklikleri vücut tamamlamaya çalışırken bu durum dışarıya daha nefes darlığı şeklinde çıkar.
Astım, nefes darlığının ardındaki başka bir neden olabilir. Bu, kapsamlı bir teşhis ve muayeneden sonra doktorunuz tarafından belirlenebilir. Uygun ilaçlar, semptomla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Bu aşamada nefes darlığı normal olsa da, nefes darlığı ile ilişkili aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz derhal doktorunuza başvurmalısınız.
- Çarpıntı
- Yüksek nabız
- Göğsünüzün herhangi bir yerinde rahatsızlık veya ağrı
- El ve ayak parmaklarında anormal terleme
Nefes Darlığı ile Başa Çıkmanın ve Önlemenin Yolları
Hamilelik sırasında nefes darlığını önlemenin bazı yollarına bir göz atalım.
Diyetinizi Kontrol Edin – Hamilelik döneminiz boyunca kilo alımınıza dikkat etmeniz gerekir. Hatta dikkat etmeye hamile kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren başlayın. Zindeliğinizi ve ideal kilonuzu koruyun. Zinde kalma işi, düzenli egzersiz ve sağlıklı – dengeli beslenme ile kolayca yapılabilir. Yağı, tuzu ve şekeri çok olan yiyecekler herhangi bir besleyici değeri olmaz üstelik kilonuzu artıracaktır. Bu nedenle bunlardan her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalısınız.
Dehidrasyondan (Sıvı Kaybı) Kaçının – Nefes darlığı kolayca dehidrasyona neden olabilir. Bu nedenle gün içinde bol sıvı aldığınızdan emin olmalısınız. Susuzluğunuzu gidermek için gazlı içecekleri değil su tercih etmelisiniz. Ayrıca, tekrar tekrar idrara çıkma eğiliminde olacağınız için dehidrasyonu şiddetlendireceğinden kafein alımından kaçınmalı veya azaltmalısınız.
Temel Takviyelerin Alınmasını Sağlayın – Bunlar, doktorunuz tarafından önerilmesi halinde ilaç şeklinde olabilir. Veya yapraklı yeşil sebzeler, yağsız et ve hepsi koyu renkli meyveler diyetinizin bir parçası olmalıdır. Gerekirse doktorunuza danışarak bir multivitamin takviyesi veya sıvı demir takviyesi de seçebilirsiniz.
Düzenli Egzersiz Yapın – Kendinizi formda tutmak için düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Ancak, doktorunuzun egzersize başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuz aksini söylüyorsa egzersiz yapmayın.
Nefes darlığını, düzenli yoga ve diğer birkaç nefes egzersizi ile etkili bir şekilde azaltılabilir ve giderilebilirsiniz . Bunlar vücudu gençleştirmeye, ciğerleri tazelemeye ve kendinizi daha iyi- enerjik hissetmenize yardımcı olacaktır.