Hamilelikte Mide Yanması

349 0
Hamilelikte Mide Yanması

Hamilelikte Mide Yanması

Hamilelik sırasında mide yanması çoğu hamile kadının baş belasıdır.

Hamilelik sırasında vücut Progesteron (kabaca kadınları hamilelik dönemine hazırlayan bir hormondur) hormonunu aşırı olarak üretir.  Hamilelik süresince rahim kaslarını gevşetmek için fazla progesteron üretimi gereklidir ve bu durumun talihsiz bir yan etkileri vardır bu da  mide yemek borusundan ayıran kapağı gevşetmesidir. Gebeliğin sonlarında , çocuk karın boşluğunu doldurur ve mide asitlerini yukarı çıkmaya sağlar, bu da boğazda ve göğüste ağrılı yanma hissine neden olur.

Hamilelikte Mide Yanmasına Nasıl Engellerim?

Hamilelik sırasında mide ekşimesi sık sık rahatsızlık yaşayan hamile kadınlar için, bunu tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da, bazı temel yaşam tarzı değişiklikleri ve ev ilaçları, rahatsızlıktan bir miktar rahatlama sağlamaya yardımcı olabilir. Hamilelik sırasında asitlik ve mide ekşimesi gibi yanma hissini yatıştırmanın 10 güvenli ve etkili yolu şunlardır:

Birkaç saatte bir küçük öğünler yiyin

Üç büyük öğün yerine beş ila altı küçük öğün yemek, aşırı mide asitlerinin salgılanmasını azaltacak ve böylece yanma hissini büyük ölçüde azaltacaktır.

Yavaş ye –

Yemek yerken, düzgün çiğneyin ve yavaş yiyin. Rahatlayın ve her yemeğin tadını çıkarın. Bu sizi aşırı yemekten kurtaracak ve dolayısıyla mide ekşimesi olasılığı otomatik olarak azalacaktır.

Soğutulmuş sütü yudumlayın –

Yüksek düzeyde rahatsızlık olduğunda soğutulmuş sütü yudumlamak, mide ekşimesinden biraz kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Yemek sırasında sıvılardan kaçının –

Yemek yerken çok fazla sıvı içmekten kaçınılması tavsiye edilir. Hamile kadınlara günde en az 6-8 bardak su içmeleri tavsiye edilse de öğünler yerine öğün aralarında içerek bunu telafi edebilirsiniz.

Yemekten hemen sonra uzanmaktan kaçının –

Yürüyüşe çıkın, hafif ev işleri yapın veya yemeğinizi bitirdikten sonra bir süre oturun. Hamilelik sırasında asitliği ve mide ekşimesini önlemek için yatmadan önce midenizin oturmasına ve yemeğinizi sindirmesine izin verin.

Uyurken başınızı ve gövdenizin üst kısmını yüksekte tutun –

Bu önemli bir adımdır ve asitliği ve mide ekşimesini büyük ölçüde önlemenize yardımcı olabilir. Ya başınızı koyduğunuz taraftaki yatağın altına bloklar koyun ya da özel bir hamilelik yastığı alın; ancak asidin yemek borusuna tırmanmasını önlemek için başınız 6 inç yüksekte uyuyun.

Seçilmiş yiyecek ve içeceklerden kaçının –

Hamilelik sırasında gazlı içecekler, alkol, sirke ve kahveden kaçının . Genellikle baharatlı, kızarmış ve yağlı yiyecekler, et, çikolata, nane ve nane asit tetikleyicileri olarak adlandırılır. Onlardan mümkün olduğunca kaçının.

Hangi yiyeceklerin asitliğinizi veya mide ekşimenizi tetiklediğine dikkat edin –

Çoğu durumda, asitliğe veya mide ekşimesine neden olan yiyecekler kadından kadına farklıdır. Asitlik veya mide ekşimesi yaşamadan önce hangi yiyecekleri yediğinize özellikle dikkat edin ve sonra bunlardan kaçınmaya çalışın.

Bol ve rahat giysiler giyin –

Giysilerin asitlik üzerinde de büyük etkisi vardır. Aslında, dar giysiler boğazınızda yükselen yanma hissini daha da kötüleştirebilir. Hamile kadınların evden dışarı çıkarken bile bol ve rahat kıyafetler giymeleri daha iyidir.

Belden bükülmekten kaçının –

Sadece hamileyken hafif ev işleri yapın. Eğilmeniz gerekiyorsa, karnınızdan eğilmediğinizden emin olun. Belinizden değil, dizlerinizle bükün.

Gebeliğin Son Ayında Mide Yanması

Hamilelikte Mide Yanması

Gebelikte son aylarda da mide yanması olur.  Bu son ayda mide yanmasının nedenlerinden bazıları şunlardır:

  1. Hormonal değişiklikler: Gebelik hormonu progesteron mide ve özofagus arasındaki valfı gevşetir, bu da mide asidinin özofagus içine geri akmasına ve mide yanmasına neden olur.
  2. Mideye baskı: Rahim büyürken, mideye baskı yapar ve bu asit reflüsüne neden olabilir.
  3. Kabızlık: Gebelerde kabızlık olabileceğinden, mideye baskı yapabilir ve mide yanmasına neden olabilir.
  4. Yeme alışkanlıkları: Büyük yemekler yeme veya yatmadan önce yeme mide yanması riskini arttırabilir.
  5. Sigara veya alkol içme: Bu alışkanlıklar da gebelikte mide yanmasına neden olabilir.

Bu semptomlar rahatsız edici olsa da genellikle güvenli olduğu ve bebeği zarar vermeyeceği düşünülür. Ancak mide yanması şiddetli veya sürekli ise, doktorunuza mutlaka başvurmalısınız.

Gebelikte Mide Yanması Ne Zaman Geçer?

Hamilelikte Mide Yanması

Gebelikte, mide yanması veya asit reflüsü herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir, ancak en sık son üç ayda ortaya çıkar. Çünkü bebek rahim içinde daha fazla yer kapladığında ve mideye baskı yaptığında.

Çoğu kadın için, mide yanması belirtileri doğumdan sonra iyileşmeye başlar. Ancak bazı kadınlar doğumdan sonra da mide yanmasını devam edebilir. Bu durumda, sağlık profesyoneli ile görüşmeli ve alt sebepleri dışlamak için kontrol yaptırmalısınız.

Ayrıca, mide yanmasını tetikleyen yiyeceklerden kaçınmak, gün içinde daha küçük yemekler yemek ve yemeğin ardından yatmamak gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmak da gebelikte ve doğumdan sonra semptomları azaltmada yardımcı olabilir. Ayrıca, sigara ve alkol içmemek ve aşırı kiloluysanız veya obez iseniz kilo vermek de semptomları azaltmada yardımcı olabilir.

Gebelikte şiddetli veya sürekli mide yanması yaşarsanız, sağlık profesyonelinizle görüşmeniz önemlidir, çünkü bu başka alt sebeplerin göstergesi olabilir ve bu sebeplerin çözülmesi gerekebilir.

Bir yanıt yazın