Evde Lavanta Tohumu Nasıl Ekilir
Tohumdan lavanta yetiştirmek, özellikle de yeni bu işe başlayan bahçıvanlar için zor olabilir. Ama bir kez nasıl yapılacağını öğrendiğiniz de bir daha unutmayacaksınız ve büyük bir başarıya sahip olacaksınız. daha iyi bir başarıya sahip olacaksın! Bu yazıda, lavanta tohumlarının evde nasıl edileceğini en ince detayına kadar anlatacağım.
Tohumdan lavanta yetiştirmek için mücadele etmeye başlayacaksanız, yalnız değilsiniz. Tohumdan sebze ve meyve yetiştirmek söz konusu olduğunda, bu herkesin büyük sorunu oluyor.
Lavanta tohumlarını ekmek, bazı ekstra adımlar ve mantıksız görünebilecek birkaç adım gerektiyor. Kesinlikle zor ve biraz pratik gerektiriyor. Ama endişelenme, senin yerine ben denedim ve öğrendim ve şimdi sana tecrübemi aktaracağım.
Tüm Aşamalarıyla Evde Lavanta Nasıl Yetiştirilir?
Tohumdan başarılı bir şekilde lavanta yetiştirmek en iyi yöntemleri öğrendikten sonra çok çok basit.
Tohumdan lavanta yetiştirmek için kullanılacak en iyi yöntem, onları içeride başlatmaktır. Çimlenmeleri uzun zaman alabilir ve düzensiz filizlenme eğilimi gösterirler. Bu nedenle tohumları evde başlatmak size basarili sonuçlar elde etmenizi sağlayacak.
Tabii ki, onları doğrudan ekmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca ara ara soğuğa ihtiyaç duydukları için kış ekimi için harika bir adaydırlar. Öyleyse devam edin ve sizin için hangi yöntemin işe yaradığını görmek için ikisini de deneyin.
Lavanta Tohumdan Filize Dönüşmesi Ne Kadar Sürer?
Tohumdan lavanta yetiştirdiğinizde, tüm potansiyellerini ortaya çıkarmaları bir yıl sürer. İlk yıl hafifçe çiçek açabilirler ve onlardan birkaç tomurcuk alabilirsiniz.
Daha sonra, ikinci yıllarında daha çok çiçek açarlar, siz de tohumların ve çiçeklerin kokusunun tadını çıkarırsınız.
Lavanta Tohumu Dikimi
Lavanta tohumlarının başarılı bir şekilde ekilmesi bazı özel hileler gerektirir. Bu soğuğa dayanıklı tohumların çimlenmesi için biraz daha fazla yardıma ihtiyacı var. Ama imkansız değil.
Gerekli malzemeler:
- Tohumlar
- Tohum başlangıç toprağı
Adım 1: Toprağı hazırlayın
Adım 2: Kaç tane tohum ekeceğinize karar verin – Eşit olmayan bir şekilde çimlenme eğiliminde olduklarından, delik başına 2-3 lavanta tohumu ekmenizi öneririm.
Adım 3: Tohumları ekin – Çimlenmeleri için ışığa ihtiyaçları olduğundan, lavanta tohumlarını toprağın üzerine bırakmayı tercih ederim. Ama siz isterseniz üzerini ince bir toprak tabakasıyla kaplayabilirsiniz.
Adım 4: Toprağı sulayın – Can suyunu nerede unuttuk ki burada unutacağız.
Adım 5: Üstünü örtün – Lavanta zorlu bir bitki olduğu için ilk olarak bir dikim kiti oluşturmanızı tavsiye ederim. Yani plastik üstü kapanabilen bir kutuya toprak koyarak tohumları bura da başlayabilirsiniz.
Adım 6: Tohumlara bol miktarda ışık verin –Tohumları aydınlık bir yere yerleştirin. Unutmayın, çimlenmek için ışığa ihtiyaçları vardır, bu nedenle onlara bol güneş ışığı verin.
Lavanta Çimlenme Süresi
Daha önce birkaç kez bahsettiğim gibi, lavanta tohumlarının çimlenmesi son derece yavaştır ve düzensizdir. Bazıları biraz daha hızlıdır (2-3 hafta), ancak çoğunun filizlenmesi bir ay veya daha uzun sürebilir, bu yüzden sabırlı olun. Muhtemelen bazılarının diğerlerinden daha hızlı filizleneceğini fark edeceksiniz.
Lavanta Fideleri Neye Benziyor?
Çimlenmeden hemen sonra oluşan ilk iki yaprak “tohum yaprağı” olarak adlandırılır. Hafif oval şekilli ve uçları yuvarlaktır. Bundan sonra büyüyen her şeye “gerçek yapraklar” denir ve tam olarak minik bebek lavanta yapraklarına benziyorlar.
Bahçeye Lavanta Fideleri Dikimi
Eğer lavanta fidelerini bahçeye nakletmeden önce havanın iyi olduğundan ve bitkilerin donma ihtimalinin de göz önünde bulundurmalısınız. Daha iyi sonucları elde etmek için 2- 3 ay beklemeniz daha iyi olacaktır.
Tabii ki lavanta da her süreç gibi bu süreçte zorlu direk gidip bahçeye ekmek doğru bir davranış olmaz. Peki ne yapacaksınız? Tabii ki bitkimizi yavaş yavaş alıştıracaksınız. Her gün bir süre de saksınız ile bahçede kalsın 2 hafta kadar sonra tamamen dikebilirsiniz.
Lavanta dikmek, evde birçok fayda sağlayabilen güzel bir bitki yetiştirme seçeneğidir. İşte evde lavanta dikmenin bazı nedenleri:
-
- Hoş Bir Koku: Lavanta bitkisi güzel ve rahatlatıcı bir kokuya sahiptir. Evinizde veya bahçenizde lavanta dikmek, bu hoş kokuyu evinizde yaymanıza yardımcı olur. Lavanta kokusu, stresi azaltabilir ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
- Estetik Değer: Lavanta bitkileri, mor, pembe veya beyaz çiçekleriyle güzel bir görünüme sahiptir. Bahçenizde veya pencere kenarlarında yetiştirmek, estetik bir değer ekleyebilir.
- Arı ve Diğer Polen Taşıyıcıları Çekmek: Lavanta çiçekleri, arılar ve diğer polen taşıyıcılarını çeker. Bu, bahçenizin ekosistemine katkı sağlar ve bitkilerinizin daha iyi döllenmesini sağlar.
- Sağlık Faydaları: Lavanta yağı, aromaterapi için kullanılan popüler bir esansiyel yağdır. Ayrıca lavanta çayı da içilebilir. Lavanta, sakinleştirici ve rahatlatıcı etkilere sahip olduğu için, bazı kişiler bu bitkiyi evde yetiştirmeyi tercih ederler.
- Peyzaj Tasarımı: Lavanta bitkileri, peyzaj tasarımında kullanılabilir. Bahçenizde veya terasınızda lavanta bitkileriyle yaratıcı peyzaj tasarımları oluşturabilirsiniz.
- Kendi Lavanta Ürünleri: Lavanta çiçeklerini toplayarak kendi lavanta torbaları, sabunlar, yağlar veya potpourri yapabilirsiniz. Bu, kendi el yapımı ürünlerinizi oluşturma fırsatı sunar.
- Düşük Bakım: Lavanta bitkisi, genellikle düşük bakım gerektirir. Güneşli bir konumda, iyi drene edilmiş toprakta yetişebilir. Sulama ihtiyacı sınırlıdır ve iyi bakıldığında yıllarca dayanabilir.
- Doğal Böcek Kovucu: Lavanta bitkisi, bazı böcekleri uzak tutma özelliğine sahiptir. Bu, diğer bitkilerin zarar görmesini önleyebilir.
Lavanta dikmek için uygun koşulları göz önünde bulundurmalısınız, ancak bu bitki evde yetiştirildiğinde birçok pratik ve estetik fayda sunabilir.
Evde lavanta tohumu nasıl ekilir yazıma benzer içerikler;
Evde Lavanta Tohumu Nasıl Ekilir yazımı okudunuz.
Keyifli günler dilerim.