Doğum izninden sonra işe mi dönüyorsunuz ? Anlıyorum anne bu şimdiye kadar yapacağınız en zor şeylerden biri…
Bebeklerimizi başka birine bırakma düşüncesi ürkütücü tabii ki. Yaşadım ve seni anlıyorum.
Ama işe başladıktan sonra sende “bebek aç mı?” “ağrısı var mı?” ve belki de “kaka” ile ilgisi olmayan bir sohbeti sonlandırıp diğer yetişkinlerle etkileşim kurmayı özlediğinizi fark edeceksiniz.
Bugün ki yazımda size doğum sonrası işe dönmeden önce neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğim.
1. Çocuğunuza kimin bakacağına karar verin.
Bebeğinizi kime bırakacağınıza karar vermek zor bir karardır. Bunu mümkün olan en kısa sürede planlayın ve doğum izni kaygınızın bir çoğunu hafifletin.
Bilinmezlik, hepimizin biraz gergin hissetmesine neden olur, bu yüzden bu huzursuzluğu hayatınızdan çıkarın. Bebeğinizle bakacak olan bir aile bireyi mi? Dadı mı? Yoksa kreş mi olacak
2. İşyerinde süt sağmaya hazırlanın
Bebekten sonra işe dönüş söz konusu olduğunda, süt sağma büyük bir engeldir. Sütü sağmamak büyük bir sağlık sorunu ve ağrıya neden olabilir bu nedenle yapmamakta sorun.
Çoğu işyerinde emzirme odaları şükürler olsun var ve bu durum anneleri bir nebze rahatlatıyor.
Emziren bir anneyseniz ve emzirmeye devam etmek istiyorsanız, işteyken pompalamayı nasıl yapacağınızı öğrenmeniz gerekir. Unutmayın işteyken süt sağmak hakkınızdır bu yüzden işe geri dönmeyi emzirme yolculuğunuzun sonu gibi hissetmeyin.
Şimdi, bazı kadınların işe döndüklerinde anne sütünde düşüş yaşadıklarını söylemezsem yanlış yapmış olurum. Ancak bu sütünüzü biteceği anlamana da gelmez. Bu nedenle uygun yer bulun ve sağmaya başlayın.
3. Bir planınız olsun
“Bir planım var” demenin kulağa biraz mantıksız geldiğini biliyorum ama dürüst olmak gerekirse, bu, doğum izninden sonra işe geri dönmeye hazırlanmak için yapabileceğiniz EN önemli şeylerden biridir. İşe geri dönmenin nasıl görüneceğini tek tek yazın. Programınızı sürdürmenizi engelleyebilecek engelleri (mecazi ve kelimenin tam anlamıyla) düşünün.
Kreşe gitmek için yol ne kadar uzakta? İşe zamanında gitmek için saat kaçta hazırlanmanız gerekiyor? Bunlar bakılması gereken önemli şeylerdir.
4. Insan kaynakları ile konuşun
İK departmanı veya yöneticinizle işleri halletmek ve nasıl ilerlemeniz gerektiği ile ilgili görüşmek için bir görüsme ayarlayın.
İşe dönüş tarihinizi planlayın, işteki yeni değişiklikler hakkında bilgi alın ve süt sağmak için hangi alanların uygun olduğunu öğrenin. Ve hayır – personel tuvaleti OLMAMALIDIR. Bazı işverenler, birkaç saatte bir süt sağmak için gitmenize gerektiğine inanamaya bilirler bu nedenle bunun öncesinde görüşme yapmanız doğru anlaşıldığınızdan emin olun.
5. Pazartesi günü işe geri dönmeyin
Her iş gününün Cuma olmasını istediğinizi hatırlıyor musunuz? Pekala, bu istediğinizi bir süreliğine gerçeğe dönüştürmek için şansın olabilir.
Çalışma haftanızın başında işe dönmeniz gerektiğini düşünmek biraz doğal olsa da , yapmayın. Bebeğinizden uzak kalmak yeterince zor olacak, bunu arka arkaya beş gün yapmak, döndüğünüz ilk haftanızın çok daha zor geçmesine neden olacak.
Yöneticinizin çalışmaya başladığınız ilk haftanın, haftanın ortası olup olamayacağınız danışın.
6. Kademeli veya yarı zamanlı olarak geri dönün
Kademeli veya yarı zamanlı olarak geri dönme konusunda seçeneği OLMAYAN pek çok anne olduğunu biliyorum, ancak bir şans olup olmadığını sorgulamak lazım.
Çoğumuz için bu tam olarak gerçekçi değil. Yine de birkaç haftalığına çalışma saatlerini azaltabilirsen, bu yardımcı olabilir. Patronunuzla bir ay boyunca haftada bir veya iki kez gelme konusunda konuşun ve normal programınızı yapana kadar yavaş yavaş artırın.
7. Bir destek grubu bulun
Doğum izninden sonra işe dönmek HEPİMİZ için zordur, güven bana. Şu anda karşı karşıya olduğunuz geçiş sürecinden geçen veya geçmekte olan bir grup anne bulun.
Bölgenizde yaşayan annelerin olduğu Facebook veya Instagram grupları harika bir kaynak olabilir. Bu durumun olumlu ve destekleyici bir ortam olmayacağını düşünüyorsanız hiç girmeyin.
8. Dolapları kontrol edin
Vücudunuzun karşılaştığı son değişikliklerle birlikte, elbiseleriniz eskisi kadar rahat olmayabilir. Bunu işe döndüğünüz ilk sabah ya da on dakika kala öğrenmeyin; önce iş elbisenizin size uygun olduğundan emin olun.
Belki bu rastgele bir alışveriş çılgınlığı için iyi bir fırsattır. 😉
Bebekten hemen sonra ne kadar kıyafet aldığınıza dikkat edin. Bazı bayanlar emzirme ve daha sağlıklı beslenme sonrası doğumdan hemen sonra zayıflarlar.
9. Bebekten ayrılma alıştırması yapın
Bebeğinizden ayrı durma alıştırması yapmak, acıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Bebeğinizi bir veya iki saatliğine güvenilir bir aile üyesi veya arkadaşınızla bırakın. Daha sonra, sıklığı veya süreyi bir seferde biraz artırın .
10. Bir veda rutini oluşturun
Bebeğinizin çocukluğu boyunca çalışmak zorunda kalacağınızı düşünüyorsanız, şimdi bir veda rutinine alışın. Herkes bunu farklı şekilde yapar, ancak yapabileceğiniz en önemli şey tutarlı kalmak ve kısa tutmaktır. Sarılmak, öpmek, “Seni seviyorum” ve “Seni daha sonra almaya geleceğim” gibi bir şey diyin.
Biraz duygusallaşmak normaldir hayatınızdaki en önemli kişiyi bırakmak muhakkak ki ZOR bir şeydir. Arabaya binene kadar içeride tutmaya çalışın. Çocuklarımız soğukkanlılığımızı kaybettiğimizi gördüklerinde (özellikle bu yaşta), onların da üzülmesi daha kaçınılmazdır.
11. Evin gitmesine izin verin
Doğum izninde evde kaldığınızda, evdeki beklentiler biraz dengesiz olabilir. Birçok yeni anne için, bütün gün bebekle birlikte olduklarından evi temizlemeye devam etmeleri beklenir.
İşe geri döndüğünüzde, eşinizle evle ilgili beklentileri belirlediğinizden emin olun.
Arada bir ev dağınık olsun . Bunu söylemek yapmaktan daha kolay tabii ki.
Akıl sağlığınızı korumak istiyorsanız hangi alanların kesinlikle temiz kalması gerektiğine karar verin. Benim için bu mutfak tezgahı ve lavabo. Bunlar oldukça iyi temizlendiği sürece, diğer her şeyle başa çıkabilirim.
Belki tuvalet hariç.
12. Anne suçluluğuna meydan okuyun
Gerçek olalım anne. Doğum izninden sonra işe döndüğünüz için suçluluk duyacaksınız . Biyolojimizde çocuklarımız için orada olmamız gerektiği yazıyor ve hala bazı toplumlar, baba gidip tüm insanlarla tanışıp her şeyi yaparken, bir hanımefendinin evin de bulaşık yıkaması gerektiğine inanılıyor.
Toplumumuz gelişiyor ve alternatif durumlar çok daha yaygın. Beni yanlış anlama. Tam gün evde kalma lüksünüz varsa, bu kesinlikle sorun değil. Çocuklarınızla evde bulunmak kadar faydalı bir şey yoktur.
Gerçek şu ki, anne suçluluğu, evde kalsanız da kalmasanız da çocuğunuzun hayatının geri kalanında karşılaşacağınız bir şeydir. Yapabileceğiniz en iyi şey ona meydan okumaktır. Çocuk ve koşulda büyür. Kendinize çalışmak İSTEMEyebileceğinizi, ancak bebeğin ve kendinizin yiyecek ve konaklama ihtiyaçları olduğunu hatırlatın.
Sosyalleşme büyümenin önemli bir parçasıdır, bu nedenle çocuğunuza bu fırsatı vermelisiniz. Bir çocuğun ancak diğer çocuklardan öğrenebileceği şeyler vardır bunu da kreşten öğrenmesi en iyisi olacaktır.
Unutma anne. Birçoğumuz çalışmak zorundayız ve çocuklarımız gayet iyi durumda olacak. Çocuklar dayanıklı ve esnektir ve hayat engellere uyum sağlamak için tasarlanmıştır.
Çocuğunuzun temel ihtiyaçlarını karşıladığınız ve zamanınızı en iyi şekilde değerlendirdiğiniz sürece, bebeğinizle bir kötülük yapmış olmazsınız. Unutmayın, iyi ebeveynlik, zamanın miktarıyla göre değil, kalitesine gore belirlenir.
Doğum Sonrası Işe Gitmek yazımı okudunuz.
Keyifli günler dilerim.