Çocuklarda Yetersizlik Hissi Nasıl Önlenir?
İki şema üzerinde çok dikkatli olmamız lazım yetersizlik hissini oluşturan temel iki anne örneği var bir tanesi çok eleştiren anne diğeri de çocuğunun yerine her şeyi yapan anne bizim insanlarımızda maalesef bu iki durumda çok görülmektedir. Eleştiri insanı geliştiren bir şey ama çocuk dünyasında eleştirinin yerine teşvik alması gerekiyor. Yani sen bunu nasıl böyle yaptın ya? Demek yerine birde böyle denemek istermisin? Cümlesi alması gerekiyor. Ebeveynler olarak şu anlaşılmasın hiç mi çocuğumuza bir şey söylemeyeceğiz hiç mi yol göstermeyeceğiz tabii ki yol göstereceğiz fakat teşvik diliyle bunu yapmak gerekiyor. Çocuğun yapamadıkları yerine değil yapabildiklerine yapma gayretine indirgeyecek cümleler kurulması lazım. Çok basit gibi gelebilir ama çocuğun kendilik algısına zarar veriyor. Yani ben acıkıp acıkmadığını, doyup doymadığını, üşüyüp üşümediğini, çişinin gelip gelmediğini bu kadar biyolojik ihtiyaçlarını bile farkında olamayacak kadar yetersiz bir insanım tanısını besliyoruz aslında. Temel zihin şemamızı teşvik edecek cümlelere yer ayırmamız lazımdır. Çocuk yerine yapma ile çocukta gelişme olamaz. Çocukken bolca sakarlık, deneme yanılma yöntemiyle bunu defalarca belki yüzlerce denemesi gerekmektedir. Bu şekilde çocuklarda gelişme olabilir.
Anneler Yetersizlik Hissini Nasıl Aşabilir?
Sürekli eleştiren ebeveyn çocuğa yetersiz hissettirir. İmtihanlar çalışılması gereken noktaları gösterir. Yeterli hissettiğimiz alanları arttırmamız gerekiyor. Yetersizlik şemalarını yeterliliklerimizle iyileştirebiliriz. Ufak hedeflerle yeterlilik hissini beslemeliyiz. Başarılarımıza işaret koyarak yeterlilik hissimi beslemeliyiz. Yeterlilik karar almak ve uygulamaktır. Hiç bir insan mükemmel değildir. Güzel örnekler yetersizlik değil gıpta oluşturmalıdır. Dış görüşlerimizde iç görüşlerimizi tetiklemektedir.
Çocuklarda Yetersizlik Hissi Nasıl Önlenir? Yazımı okudunuz. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa yoruma yazabilirsiniz.
Keyifli günler dilerim.