Çocuklarda Psikolojik Bozuklukları

1033 0
Çocuklarda Psikolojik Bozuklukları

Çocuklarda Psikolojik Bozuklukları

Çocuklarda Psikolojik Bozuklukları

Çocuklar, ebeveynlerinden, aile üyelerinden veya toplumdan etkılerek belirli davranışlar kazanırlar. Ancak aileden veya çevreden kazanılmayan direk çocuğun içerisinden gelen davranışsal sorunlar olabilir. Aşağıdaki maddeler çocuklarda psikolojik bozukların neler olduğunu göreceksiniz.

  1. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB): DEHB olan çocuklar üç ana özellik gösterir: dikkatsizlik, dürtüsellik ve hiperaktivite. Ayrıca huysuz, saldırgan ve heyecan verici olabilirler.
  1. Depresyon ve Bipolar Bozukluk: Bipolar bozukluğu olan çocukların ani ruh hali değişimleri, uzun süre hiperaktivite ve ardından uyuşukluk, öfke nöbetleri, hayal kırıklığı ve meydan okuyan davranışları vardır.
  1. Anksiyete Bozukluğu: Genel anksiyete bozukluğu olan çocuklar her şey için aşırı endişe etme eğilimindedir. En önemsiz konular bile onlara uykusuz geçirmesini sağlar.
  1. Asperger Sendromu: Bu hafif bir otizm şeklidir. Semptomlar sosyal becerilerin eksikliği, rutin ve tanıdık ortamın değişmesinden hoşlanmama, göz teması, olağandışı jestler ve yüz ifadeleri, empati eksikliği ve garip motor becerileri içerir.
  1. Öğrenme Özürü: Bu, öğrenmeyi zorlaştıran psikolojik bir hastalıktır. Semptomlar dikkat edememe, zayıf hafıza, zayıf koordinasyon, talimatlara veya talimatlara uymama ve organizasyon eksikliğini içerir.
  1. Yıkıcı Davranış Bozukluğu: Bu bozukluğu olan çocuklar başkalarına zorbalık yapma, kendilerini sosyal durumlardan soyutlama, mülkleri yok etme veya hayvanlara kasıtlı olarak zarar verme, yalan söyleme ve hatta bir şeyler çalma eğilimi gösterebilir.
  1. Yeme Bozuklukları: Anoreksiya veya bulimia gibi yeme bozuklukları olan çocukların anormal beslenme alışkanlıkları vardır. Bu bozukluklar genellikle kilo alımı ve fiziksel görünüm hakkında saplantılı düşünmenin sonucudur. Semptomlar arasında hiçbir şey yiyememe, kusma ve aşırı yemek yer alır.
  1. Şizofreni: Şizofreni, çocuklar arasında yetişkinlerde olduğu kadar yaygın değildir. Bu psikolojik bozukluğun belirtileri sosyal yoksunluk, uykusuzluk, motivasyon eksikliği, okulda performans düşüşü, depresyon, unutkanlık ve garip davranışları içerir.

Çocuğunuzun yukarıda belirtilen bozukluklardan herhangi birinin belirtilerini gösterdiğini düşünüyorsanız, derhal bir tıp uzmanına danışın.

Çocuklarda Psikolojik Bozuklukları

Çocuk psikologları iki temel teori üzerinde çalışır

  • Çocuklarda gelişme içseldir, değişim doğuştan gelir (doğa)
  • Çocukların gelişimi dış çevrelerine (yetiştirme) bağlıdır

Uzmanlar, aşağıdakiler dahil olmak üzere farklı bağlamlarda çocuklarda gelişimi inceler:

  • Sosyal bağlam: ebeveynler, kardeşler, arkadaşlar, öğretmenler ve diğer önemli kişilerle ilişkilerin bir çocuğun gelişimini nasıl etkilediği.
  • Kültürel bağlam: gelenekler, önceden ayarlanmış değerler ve hayata ilişkin kılavuzlar gibi kültürel faktörlerin çocuğun büyümesini ve gelişimini nasıl etkilediği.
  • Sosyoekonomik bağlam: çocuğun sosyal statüsü, finansal kaynakların sınıfı, yaşam tarzı ve kullanılabilirliği (veya eksikliği) çocuğun gelişimini nasıl etkileyebilir.

Çocuklarda Psikolojik Bozuklukları yazımı okudunuz. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa yoruma yazabilirsiniz.

Keyifli günler dilerim.

Bir yanıt yazın