Bebeklerde Diş Fırçalama Ne Zaman Başlar

Çocuk uzmanları, ilk diş göründükten hemen sonra bebeğinizin dişlerini fırçalamanızı önerir. Görünen ilk dişler genellikle sekizinci ayda ortaya çıkar ve  alt kesici dişlerdir.

Çocukların Dış Fırçalarken Neye Ihtiyaçları Var?

Bebeğinizin dişlerini fırçalamak için aşağıdakilere ihtiyacınız olacaktır:

  1. Yumuşak kıllı diş fırçası: Bebekler için özel olarak tasarlanmış, küçük başlı ve sadece birkaç sıra kıl olan bir diş fırçası  idealdir.
  2. Florlu diş macunu: Herhangi bir florlu diş macunu kullanabilirsiniz. Özellikle bebekler için yapılmış olanları tercih edin. Herhangi bir lezzet veya güçlü tadı olmayan florlu bir diş macunu seçin.

Bebeğinizin dişlerini temizlemek için parmağınıza takabileceğiniz parmak ucu fırçasından kaçınmanızı tavsiye ediyorum. Bir parmak fırçası bebeğin minik ağzının her yerine erişemeyebilir ve bebek diş fırçası kadar iyi değildir.

Bir Bebeğin Dişleri Nasıl Fırçalanır?

Bebeklerde Diş Fırçalama Ne Zaman Başlar

Bir bebeğin dişlerini şu şekilde fırçalamanız gerekir.

  1. Bebeğiniz kucağınızda iken bir koltukta ya da yatakta oturun. Içeride görebilmeniz için yeterli aydınlatma olduğundan emin olun.
  2. Elinize soğuk içme suyuna batırılmış temiz ve yumuşak bir havlu alın. Bebeğin dişlerinin ve diş etlerinin üzerinden gezdirin. Bu şekilde diş etlerini nemlendirmeye ve gıda kalıntılarını temizlemeye yardımcı olursunuz. Havlu yerine diş mendili de kullanabilirsiniz.
  3. Bebeğin diş fırçasına pirinç tanesi büyüklüğünde diş macunu sürün ve bebeğin dişlerini ve diş etlerini bir dakika boyunca hafifçe fırçalayın. Bakteriler diş etleri arasında kalabilir, bu nedenle onları temizlemek de önemlidir.
  4. Fırçaladıktan sonra, herhangi bir baskı uygulamadan dili yavaşça temizleyin. Biraz süt kalıntısı dil üzerinde kalmış olabilir. Heme dilin temizlenmesi bakterilerin üzerine yapışmasını önlemeye yardımcı olabilir.
  5. Diş fırçasını iyice durulayın ve tercihen doğrudan güneş ışığı altında kurumaya bırakın. Bebeğinizin ağzını suyla durulamaya gerek yoktur çünkü diş macunu miktarı durulama gerektirmeyecek kadar azdır.

Bebeğiniz başlangıçta dişlerini fırçalamaktan rahatsız olabilir, ama sonunda buna alışacaktır.

Bebeğin Dişlerini Kaç Kez Fırçalamalı?

Uzmanlar, üç yaşın altındaki çocuklar için günde iki kez fırçalamayı önermektedir. Sabah ve gece bebeğinizin dişlerini fırçalayabilirsiniz.

Fırçalama Sırasında Bebeğin Dişleri Kanarsa Ne Olur?

Fırçalama sırasında kanama diş etlerinde enfeksiyon belirtisidir. Diş etlerini iltihaplanma ve hassasiyet gibi diğer enfeksiyon belirtileri açısından gözlemlenmelidir. Düzenli fırçalama durumu varsa bu enfeksiyonlardan kurtulmaya yardımcı olacaktır. Ancak birkaç gün içinde hiç geçmezse bir dişçiye götürün.

Bebeklerde Diş Fırçalama Ne Zaman Başlar yazımı okudunuz. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa yoruma yazabilirsiniz.

Keyifli günler dilerim.