Bebekte Bulaşıcı Hastalıklar
Merhaba Güzel Dostlarım,
Bebekte Bulaşıcı Hastalıklar hepimiz az çok biliyoruz. Daha önce çocuklarda ve bebeklerde karşılaşabileceğiniz birkaç hastalıktan Bebeklerde deri döküntüleri yazımda bahsetmiştim. Şimdi diğer yazımın devam niteliğinde daha bulaşıcı hastalıklardan bahsedeceğim.
Çoğu çocuğun bir anda yakalandığı bulaşıcı hastalıkların başında gelir. Bu nedenle suçiçeği geçiren çocuklardan kendi çocuğunuzu bir süre uzak tutun ama eğer bu hastalığı geçiren sizin çocuğunuz ise, siz kendi çocuğunuzu diğer çocuklardan uzak tutun ki kimseye bulaşmasın.
Suçiçeği Belirtileri Nelerdir?
- Belirtileri çocuğun kendini iyi hissetmemesi,
- Kaşınma,
- Yüksek ateş
- Kırmızı renkte ve içleri su dolu kabarcık olarak gözlemlenir. Genelde göğüste, başta ve sırtta başlar sonrasında ise tüm vücuda yayılır.
Suçiçeği Durumunda Ne Yapmalıyım?
- Eğer çocuk doktoru değilseniz kendiniz teşhis koymayın ve doktora götürün.
- Bebeğinize bol bol su içirin.
- Normalde suçiçeği geçiren çocuklarda yara izi kalmaz ama bu çocuğun kendini kaşıması durumuna göre değişiklik gösterir. Kendisini kaşımasını engelleyin ve dikkatini başka tarafa çekin.
- Çocuğunuzun tırnaklarını kesin.
Kızamık, çocuk enfeksiyonu kaptıktan 7-10 gün içerisinde belirtileri göstermeye başlar. Aşının önemini bu tip çocuk hastalıklarını gördükten sonra daha iyi anlıyoruz. Aşıları devamlı yapılan çocuklar sayesinde bu hastalığın sık görülme riski kalmamıştır.
Kızamık Belirtileri Nelerdir?
- Soğuk algınlığı,
- Burun Akıntısı,
- Yüksek ateş başlangıçta gösterilen belirtileridir.
- Devamında ise, çocuğun yüz kısmından başlayarak boyun bölgesinde daha sonra tüm vücuduna kırmızı bir kızarıklık yayılır.
Kızamık Durumunda Ne Yapmalıyım?
- En yakın çocuk doktoruna götürün.
- Çocuğunuzun dinlenmesini sağlayın.
- Bol bol su içirin.
- Göz kapaklarında kabuk varsa hafif ılık su ile yıkayın.
Tükrük bezlerinin şişmesine neden olan bir bulaşıcı hastalıktır. Kabakulak bazı durumlarda erkek çocuklarının tek testisine zarar verebilir bazen iki testise de kazar verip kısırlık yapabilir. Bu nedenle doktora başvurulması gerekmektedir. Genelde 2 yaşından küçük çocuklarda gözlemlenmektedir.
Kabakulak Belirtileri Nelerdir?
- Çocuğun kendini iyi hissetmemesi,
- Yüksek ateş,
- Yanak kısımlarında şişme veya ağrı gözlemlenmektedir.
Kabakulak Durumunda Ne Yapmalıyım?
- En yakın çocuk doktoruna götürün.
- Bol su içirin,
- Soğuk içecekler verin ama asitli olmasın.
- Yemek olarak ise sıvı çorba tarzı şeyler içirin.
Bebekte Bulaşıcı Hastalıklar yazımı okudunuz. Zaman içerisinde diğer bulaşıcı hastalıklarda eklenecektir. Bunların dışında eklemek istedikleriniz varsa yoruma yazabilirsiniz.
Keyifli günler dilerim.