Bebeklerde Sık Rastlanan Hastalıklar
Merhaba Güzel Dostlarım,
Bağışıklık sistemi hâlâ gelişmekte olan çocuklarımız ebeveynlerinden daha fazla sağlık sorunu yaşamaktadır. Hal böyle olunca ufak tefek sinyallerle ne hastalığı olduğunu bilmek ona göre müdahale etmek gerekmektedir. Her biri için ayrıntılı yazılar paylaşacağım ancak öncesinde bu hastalıkların neler olduğunu belirtmek isterim.
Not: Yeni doğan bebeğinizde normalden farklı olan bir davranış sezdiyseniz hasta olduğundan şüphelenin. Yeni doğan bebeğin vücudunda mikropların ilerlemesi daha kolay olduğu için aksi bir durumda bekletmeden hastaneye götürün.
-
Soğuk Algınlığı
Her çocuğun mutlaka başına gelen bir hastalıktır. Hatta öyle ki bir çocuk yılda en az 3-4 defa soğuk algınlığına mutlaka yakalanır. Soğuk algınlığı genelde kendiliğinden geçtiği gibi bazen doktor desteğine de gerek vardır. Belirtileri ateş, burun akıntısı ve boğaz ağrısıdır. Çocuğunuzun soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltmak için C vitamini takviyesi yapmakta yarar vardır.
-
Grip
En az soğuk algınlığı kadar çabuk yayılan bir virüstür. Grip vücuda girdikten sonra 1-2 gün içerisinde etkilerini gösterir ve 3-4 gün boyunca etkisini gösterir. Yüksek ateş, burun akıntısı, baş ağrısı ve baş ağrısı gibi belirtileri vardır.
-
Ateş
Vücudun normal sıcaklık derecesinden (36-37,5) daha yüksek bir ateş söz konusu olursa bu durum çocuğunuzun ateşi olduğu gösterebilir. Her zaman bir hastalık belirtisi olabilir bazen çocuğunuz oyun oynadığından bile vücut ısısı yükselebilir. Ateş kendi başına bir hastalık değildir çoğu kez başka bir hastalığında belirtisi olarak gözükür.
-
Öksürük
Bir hastalık belirtisi olabileceği gibi boğaza bir şey takılması sonucu da öksürük meydana gelebilir. Bazen boğazına bir şey kaçmasa bile sigara dumanı da çocuğunuzu etkileyebilir ve öksürmesine neden olabilir.
-
Bronşit
Bir soğuk algınlığı ve nezleyi takiben oluşan bir hastalıktır. Yüksek ateş, kuru kısa süreli balgamsız nöbetler şeklinde öksürük, solunum zorluğu ve hızlı hırıltılı solunum gibi belirtileri vardır.
-
Kabızlık
Sert ve zor dışkılamaya kabızlık denir. Çocuğunuz kaka yaparken zorlanıyorsa makatında tahriş olur. Bu tahriş kaka yaparken çocuğunuzun canını yakar. Bu durum çocuğun kaka yapma istediğini yok eder ve kabızlık bu şekilde artar.
-
İshal
Gevşek ve sulu kakanın sık görülmesi durumudur. Eğer çocuğunuz kanlı ishal yapıyorsa buda dizanteridir. İshal çocuklarda su kaybına neden olur bu nedenle çocuğunuza ishal durumunda sulu gıdalar almasını sağlayın. Bazen hastalık belirtisi olabileceği gibi, bazen annenin yediği ve bebeğe süt yoluyla geçen yiyeceklerden, bazen de çocuğun kendi yediği gıdalarda olabilir.
-
Kulak iltihabı
Genel de bebeklerde ve çocuklarda çok yaygındır. Çocuğunuz bu hastalığa yakalandığın da sizin anlamanız biraz zor olabilir. 1-2 yaşından büyükse kulağını çekiştirir ve kendini size anlatır ama bebeğiniz bu hastalığa yakalanırsa anlamınız baya güçtür. Kulak ağrısı, kulak akıntısı, işitme bozukluğu, iştahsızlık, kusma, ishal, ödem ve akıntı belirtilerinden bazılarıdır.
Bebeklerde sık rastlanan hastalıklar yazımı okudunuz. Bunların dışında eklemek istedikleriniz varsa yoruma yazabilirsiniz.
Keyifli günler dilerim.