Anne Sütü Nasıl Saklanır?
Merhaba Güzel Dostlarım,
Anne Sütü Nasıl Saklanır? benim doğumdan önce ve sonraki en önemli konulardan biriydi. Çünkü ister istemez bazı durumlar için kendini sağmanız gerekiyor. Sağın sütün nasıl saklanacağını bilmezseniz bebeğinizin sağlığını tehlikeye atmış olursunuz. Şunu da ek bilgi olarak belirtmen isterim ki doğumdan sonraki üç hafta sütünüzü arttırmak için çok önemlidir. Bu üç haftada kendinizi bebeğiniz içsin içmesin bol bol sağın ki sütünüz artsın. Sütünüzü nasıl arttıracağınızı bilmiyorsanız Sütümü Nasıl Arttırabilirim? adlı yazımı okuyabilirsiniz.
Anne sütünü bebeğimize ne kadar iyi geldiğini uzmanlar anlatmakla bitiremiyor. Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonu önler, anne ile bebeğin arasında bağı kuvvetlendirir, kabızlığı önler vs. Peki biz bu kadar değerli olan anne sütünü sağdıktan sonra nasıl saklıyoruz? Bu gerçekten çok önemli bir konu çünkü, doğru koşullarda saklanmayan anne sütü bozulup bebeğimize zarar verebiliyor. Ben bu yazımda kendi yönteminden bahsedeceğim.
Anne Sütü Nasıl Saklanır?
Anne sütü saklama koşulları aşağıdaki gibidir. Tüm dünyada kabul gören şeklide bu şekildedir.
Oda sıcaklığında | 3 Saat |
Dolapta | 3 Gün |
Buzlukta | 3 Ay saklayabilirsiniz. |
Bu süreler gerçekten çok önemli o yüzden kendinizi sağdıktan sonra unutmamak için tarihi bir yere not almayı ihmal etmeyin.
Süt saklamak için;
- Süt Saklama Poşetleri: Anne sütü saklama poşetleri özel olarak hazırlanmış, ambalajlanmış ve sütü içerisine koyduktan sonra ağzını kilitleyebileceğiniz poşetlerdir. Tek kullanımlıktır ve tekrar tekrar temizlemenize gerek yoktur. Ben ek maliyet olmaması için alıp kullanmamıştır. Ama isteyenler internetten veya eczanelerden alıp kullanabilir.
- Süt saklama kapları: Cam veya plastikten yapılmıştır. Süt saklama poşetine göre daha kullanışlıdır ancak, kullan at özellikte olmadığı için içerisini her kullanım sonrasında iyi dezenfekte etmekte yarar vardır.
- Ben ise, evde kullanmadığım küçük cam kavanozlara koydum. İhtiyaç anında kendimi sağacak zamanım yoksa çıkarıp ısıtıp kullandım.
Hangi yöntemi kullanmış olduğunuzun bir önemi yok. Yukarıda yazdığım sürelere dikkat edin yeterli.
Anne Sütü Nasıl Isıtılır?
Dolaptan çıkardıktan sonra ısıtmakta çok basit tek yapmanız gereken sütünüzü kabı ile sıcak suyun içerisine koymanız sonra ara ara sıcaklığı kontrol etmeniz. Bebeğinizin içebileceği sıcaklığa gelince biberonuna koyup verebilirsiniz.
Dolaba koyduğunuz poşetleri ve süt saklama kaplarını tarihlerini bir yere not almayı unutmayın. Süt saklama poşetlerinin üzerlerinde tarih ve saat yazmak için alan var ama diğer kaplarda yok. Bunun için benim yöntemim kavanozların her birine numara vermek ve numaraya göre buz dolabının üstüne koyduğum kağıda tarih ve saat yazmak.
Anne Sütü Nasıl Saklanır? yazımı okudunuz umarım yardımcı olabilmişimdir.
Keyifli günler dilerim.