Anne Olunca Anlarsın: Lohusalık Dönemi

935 0
Anne Olunca Anlarsın: Lohusalık Dönemi

Anne Olunca Anlarsın: Lohusalık Dönemi

Eminim ki hemen herkes ( kadınlar olarak ) hayatının bir döneminde bu lafı duymuştur. “Anne olunca anlarsın.” İşte şimdi o algılayış döneminin ilk etabına gelmiş bulunuyoruz.

Huzurlarınızda “Lohusalık Dönemi”.

Lohusalık Dönemi Nedir?

Lohusalık bir kadının doğumdan sonra yaşadığı 1,5 aylık süreci kapsayan döneme verilen isimdir.

Lohusalık Döneminde Anne Psikolojisi?

Lohusalık Dönemi, hamilelik sürecinin sona ermesi ve bebeğin doğmasıyla başlayan anneliğe dair ilk adımlardır. En çok da beraberinde getirdiği birçok farklı duygu ile karmaşanın, gelgitli ruh hallerinin cereyan ettiği bir dönem demek daha doğru olmaktadır. Yeterliliğin sorgulandığı, bebek için endişenin had safhada seyir gösterdiği, çevresel pozitif desteğin yoksunluğu ile de Lohusalık Depresyonu’na kadar gitmektedir.

Geniş bir açıdan bakıldığında, bu dönemde en çok büyükler, anne, kayınvalide, teyze, hala vb kişiler anne için yardıma koşmaktadır. Fakat bazen bu yardım, ne yazık ki sadece bebeğe yönelen ilgi yüzünden annenin ruh halinin fark edilmemesine ve dolayısıyla da destek olma durumu, tabiri caizse köstek olma durumuna dönüşmektedir.

Ebeveynlerimizin, özellikle de annelerimizin, hepsinde olmasa bile çoğunluğunda gözlemlenen bir durum vardır. O da maalesef ki hayatlarında ki en büyük başarının “Annelik” olmasıdır. Aileye katılan yeni üye ile birlikte, bu biricik ve en büyük başarı birdenbire, yeniden ortaya çıkmaktadır. Destek ve tavsiyenin yerini, “En iyisini ben bilirim, zamanında bizde çocuk büyüttük, ben çocuklarımı böyle büyüttüm hiç de bişey olmadı” şeklinde sözlü müdahalelere bırakmaktadır. Bu süreçte zaten kafası karışık olan anne, çevreden gelen bu tarz negatif cümlelere maruz kalarak, bu dönemi sıkıntılı bir şekilde geçirmektedir.

Lohusalık Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

  • Öncelikle empati. Daha önce anne olan her kadın bu sürecin ne kadar karmaşık olduğunu tekrar hatırmalı ve ona göre yeni anne olan kadına bu perspektiften yaklaşmalıdır.
  • Lohusalık dönemi anne ve bebeğin ilk bağ kurduğu son derece hassas bir dönemdir. Unutmayın ki anne ihtiyaç duyduğunda sizin bilgi ve tecrübelerinize başvuracaktır.
  • Bebeğin ihtiyaçları kadar, annenin ihtiyaçları da çokça önem arz eder, ailedekilerin birinci önceliklerinden biri de bu olmalıdır.
  • Yepyeni bir hayata adım atmış olan anne olabildiğince pozitif güdülenmelidir. Olumlu her cümle annenin bebeğini çok daha iyi anlamasına, onun daha iyi bir şekilde ihtiyaçlarını karşılamasına olanak sağlayacaktır.
  • “Sütün az mı? Bu bebek doymuyor mu acaba? Şeklindeki cümleler, endişe duyuluyorsa bile bunu en doğru şekilde ve anneye, kırmadan iletilmelidir. Unutmayın ki lohusa psikolojisi dışarıdan gelen olumsuz tepkilere fazlaca açıktır. Ve üzüntülerle birlikte, sütte azalma, sinir, annenin yaşadığı stres ve sonucunda, sizin de canınızdan çok sevdiğiniz, ailenizin yeni üyesine tüm bu gerginliklerin geçme olasılığı yüksektir.

Unutmayın ki mutlu anneler, mutlu bebekleri büyütür. Bu sürecin güzel ve sağlıklı geçmesini istiyorsanız her şeyden önce annenin huzurlu olmasını sağlamalısınız.

Lohusalık Dönemi yazımı okudunuz. Bunların dışında eklemek istedikleriniz varsa yoruma yazabilirsiniz.

Keyifli günler dilerim.

Bir yanıt yazın