Bebeklerde Ay Ay Aşı Takvimi
Merhaba Güzel Dostlarım,
Ay ay bebek aşı takvimi tüm ebeveynlerin tutması gereken bir tablodur. Çünkü, tarihin en büyük buluşu olan aşı bebeğimizi tüm kötü hastalıklardan koruyor ve eksik olan veya hiç yapılmayan aşılar ilerde bebeklerimizin çok daha kötü durumlara düşmesine neden oluyor.
Aşı takvimi tutmak inanın yaşadım biliyorum çok zor çünkü bebeğimizin her ay büyümesi ile sağlık ocağı yolu tutuluyor ve canını yakacağını bile bile aşını kendi ellerimizle yapıyoruz. Sağlıklı büyümesi için bu şart tabii ki ihmal etmeyelim. Şimdilerde bir çok anne bu aşıları bebeğinin canı yandığı için veya başka sebeplerden saçma buluyor ve yaptırmıyor. Bu da çocukların çok sonra aşı eksikleri nedeniyle hastaya elverişli olmasına ve çok çabuk hasta olmasına neden oluyor.
Aşılar Neden Bu Kadar Erken Başlıyor
Bebeklerin bağışıklık sistemleri çok güçsüzdür ciddi bir hastalıkla ve enfeksiyonla mücadele etmesi çok zordur. Sarılık, zatürre ve verem gibi hastalıklara bebeklerin vücutları dayanamaz. Bu nedenle aşıların erken dönemde yapılması çok önemlidir.
Aşı Neden Yapılmalıdır?
- Bağışıklık sistemi güçlenir: Tıp geliştikçe şimdi ki zaman çocukları kendilerini aşı sayesinde hastalıktan koruyabiliyorlar. Bundan yıllar önce bazı hastalıklar çocukları sakat bırakırken, öldürürken şimdilerde aşılar sayesinde böyle durumlardan kurtuluyor.
- Aşıların güvenli ve etkili olması: Aşılar uzman doktorlar ve sağlık personeller tarafından uzun uzun deneysel aşamalardan geçerek çocuklara veriliyor.
- Yapılan aşılar daha sonra ailelerin daha büyük maddi durumlardan kurtarıyor.
- Daha sonraki nesiller korunuyor.
Bebeklerde ay ay aşı takvimi yazımda bebeğinize yapılacak aşıları ve dönemlerini yazdım. Özellikle 3-4 aşı yapıldığı gün baya zorlu geçiyor şimdiden söyleyeyim.
Bebeklerde ay ay aşı takvimi şöyle baktığımızda bazı aşıların 1.2.3. doz aşıları olmaktadır. Bu dozların hepsinin yapılması gerekmektedir.
Listedeki tüm aşılar ücretsizdir. Sadece 3-5.ayda yapılan Rota aşısını eczaneden 200 TL alarak sağlık ocağında yaptırıyoruz.
Bebeklerde Ay Ay Aşı takviminin yanı sıra birde;
-
-
- Doğduğu ilk hafta işitme testi,
- 1. Ayın sonunda kalça ultrasonu,
- 3. Ayın sonunda Göz muayenesi,
- 3.Ayında kardiyoloji muayenesi,
- 12. Ayın sonunda rutin tetkik,
- 2 Yaşında göz muayenesini de yaptırmayı unutmuyoruz.
-
Bebeklerde Ay Ay Aşı Takvimi yazımı okudunuz. Benim not aldıklarım bunlar umarım eksiklik yoktur. Eğer varsa biliyorsunuz yoruma yazabilirsiniz.